Actie: 10% (extra!) korting bij 3 of meer manchetknopen

Manchetknopen Geschiedenis

13e- 19e eeuw

De eerste manchetknopen zijn al ontstaan in de 13e eeuw. Dit was geen conventionele manchetknoop, maar een soort ketting of versiering voor de hogere classe die als vervanging diende voor de simpele linten die gebruikt werden om de mouw van een shirt te verbinden. Dit is het aller eerste begin van de manchetknoop. Deze ontwikkeling heeft zich eeuwen voorgedaan, waarbij de welgegoede klasse de manchetknoop steeds meer als sierraad ging beschouwen, met mooie edelmetalen.

 

19e -20e eeuw

De moderne manchetknoop van zilver of (blad)goud werd populair vanaf de 19e eeuw. In de 19e eeuw veranderde de mode naar kleding met een strak design bestaande uit een net donker pak overdag en een smoking of een rokkostuum in de avond. Tegen het midden van de 19e werd de voorkant van het overhemd, de kraag en manchetten met stijfsel opgestijft. Ideaal voor manchetknopen die de stevige stoffen bij elkaar houden én tevens een teken zijn van klasse. Van oudsher onbetaalbaar, maar door de industriele revolutie en nieuwe productieprocessen werden de manchetknopen ook toegankelijk voor de middenklasse, waardoor de populariteit toenam.

20e eeuw – nu

In de 20e eeuw worden meer manchetknopen gedragen dan ooit tevoren. Deze zijn verkrijgbaar in elke vorm, kleur en materiaal, met zowel edelstenen als minder edelstenen en glas in goedkopere exemplaren. Na een dipje in de jaren zeventig werden manchetknopen keerde men in de jaren 80 weer terug naar nu nog steeds bekende traditionele manchetknopen. Tegenwoordig zijn ook de novelty manchetknopen erg in trek en mag men graag zichzelf uiten met een kleine afbeelding van hun favoriete hobby of het beroep.

 Copyright © 2019-2023 UniekeManchetknopen.nl KVK: 75889099